سید علی حقشناس کمیاب معروف به پهلوان سید علی (1285 - 1352) کشتی گیر، صوفی، ورزش کار ورزشهای باستانی ایرانی و پهلوان اول پایتخت (تهران) از سال 1307 تا 1319 بود.
سید علی حق شناس در سال 1285 خورشیدی در تهران به دنیا آمد. وی فرزند آیتالله حاج سید حسین حقشناس (میرپور طهرانی) از وعاظ، مدرسین و روحانیون سرشناس تهران می باشد.
پهلوان سید علی در کنار آموزش علوم نزد پدر، به توصیه وی در 11سالگی به ورزش زورخانهای نزد پهلوان محمد عبدل معروف به یزدی کوچک از پهلوانان دوره قاجار روی آورد.
پهلوان سید علی پس از چندین سال آموزش نزد پهلوان یزدی در سال 1307 (ه.ش) طی یک کشتی 45 دقیقه ای در حضور مردم تهران و مقامات کشوری با غلبه بر پهلوان اکبر پامناری به عنوان پهلوان اولی پایتخت دست یافت. وی در کنار حرفه قهوه خانه داری به طور منظم به تمرینات زور خانه و کشتی می پرداخت. این پهلوان با حفظ آمادگی خود توانست بازوبند پهلوانی پایتخت را در دورههای مختلف تا 13 سال بعد یعنی تا سال 1319 (ه.ش)از آن خود کند.از تبحرات وی در کشتی باستانی می توان به اجرای سریع فن لنگ و فن رودست و در هنر زورخانه اجرای پرتاب میل و کباده کشی را اشاره کرد.
وی در سال 1310 در شیراز، پهلوان محمد کاظم زارع پهلوان اول این شهر را شکست داد. در سال 1311 پس از شکست دادن جعفر خراسانی پهلوان خراسان در زورخانه مرکزی مشهد به جان او سوء قصد شد که بادخالت موثر مرحوم مرشد اسماعیل طوسی و حمایت جمعی از مردم مشهد جان سالم از مهلکه به در برد.وی در آخرین کشتی پهلوانی خود در آبان ماه سال 1319 و در 34 سالگی پهلوان کاظم دولابی را با میانداری پهلوان سید حسن رزاز شکست داد. این آخرین کشتی پهلوانی در تهران بود . پس از اشغال ایران در سال 1320 توسط نیروهای متفقین شرایط ویژه اجتماعی و سیاسی در ایران حاکم گردید. پس از چند سال رکود کشتی پهلوانی از اواسط دهه 1330 کشتی سراسری برای انتخاب پهلوان اول کشور و همین طور پیدایش کشتی مدرن یعنی کشتی آزاد و کشتی فرنگی جای خود را به برگزاری کشتیهای پهلوانی در پایتخت و دیگر شهرها داد.
سید علی حق شناس پس از خداحافظی از کشتی به کسب و کار خود یعنی حرفه قهوه خانه داری پرداخته و به تربیت شاگردانی در ورزش باستانی و کشتی زورخانه مشغول شد.
وی با همراهی تعدادی از کسبه محل کسب و زندگی خود (حدفاصل میدان توپخانه و دروازه دولت) هیاتی را برای حل و فصل امورات محله و مشکلات اهالی راه اندازی کرد. فعالیتهای خیر خواهانه پهلوان سید علی موجب گشت تا اهالی، این محله را به یاد او به نام چهارراه سیدعلی نام گذاری کنند.
از شاگردان به نام وی در کشتی زورخانه ای می توان به پهلوان محمود عرب - پهلوان رستم آقاصالح، شعبان همادیان عضو پیشین تیم ملی کشتی و غلامرضا تختی اشاره کرد. محمود عرب اظهار می کند:(شادروان تختی پس از کسب بازوبند پهلوانی کشور همراه با شعبان همادیان نزد پهلوان سید علی آمد و پس از عرض ارادت بازوبند خود را به او تقدیم کرد. سید {پهلوان سید علی} پیشانی تختی را بوسید و بازوبند را به او باز گرداند).
پهلوان سید علی در تاریخ 26/9/1352 در 67 سالگی درگذشت. بنا به وصیتش وی را در شهر قم و در آرامگاه دار السلام در نزدیکی آرامگاه فاطمه معصومه مکانی که مدفن پدرش درآن قرار دارد، به خاک سپردند.
کلمات کلیدی: